De Examens

Het praktijkexamen

Het gewone praktijkexamen duurt 55 minuten. Het is belangrijk dat je op tijd aanwezig bent (ongeveer 15 minuten van te voren), dit geeft rust zo vlak voor je examen. Je gaat aan een tafel wachten tot dat je wordt opgeroepen door je examinator. 

Je gaat samen met je instructeur bij de examinator zitten en je krijgt uitleg wat er van je wordt verwacht tijdens het examen. Hij vraagt je naar het formulier “ zelfreflectie”, deze heb je voor je examen al ingevuld. Op dit formulier geef je jezelf een beoordeling van je eigen rijgedrag. Na het examen ga je dit met je examinator bespreken. 

Ook wordt je identiteitsbewijs gecontroleerd en gaat de examinator na of je geslaagd bent voor je theorie examen. 

Vervolgens loop je naar de auto toe en gaat de examinator een ogen test met je doen. Je moet dan een kenteken oplezen op een afstand van ongeveer 25 meter. Ook kan de examinator je vragen stellen m.b.t. de auto. Hij kan je vragen stellen over bijvoorbeeld de lampjes of het bijvullen van olie of koelvloeistof. 

Daarna begint de rit. De examinator geeft op tijd aan waar je heen moet en zal je ook de opdracht geven om een stukje zelfstandig te rijden. Er wordt getoetst of je zelfstandig en veilig kunt rijden. 

Je examen hoeft natuurlijk niet helemaal vlekkeloos. De examinator kijkt naar het totaalbeeld van het examen dus je mag best een keer een fout maken. Direct na afloop krijg je de uitslag van het examen. 

 

2017